
Skiveegnen er om nogen kendt for at kunne sætte handling bag ordene – og hurtigt!
Formålet med Vækststrategien er at gøre godt endnu bedre. Efter flere magre år i kølvandet på finanskrisen bliver der igen skabt nye arbejdspladser, og ledigheden fortsætter med at være blandt landets laveste. Det er overordentlig positivt. Men vi kan samtidig også se, at der relativt set bliver skabt færre nye arbejdspladser end i nabokommunerne, og at manglen på kvalificeret arbejdskraft lægger en dæmper på væksten. Det er malurten i bægeret.
Skiveegnen sætter vi handling bag ordene. Den styrke er vi overbevist om, at egnen kan få endnu mere ud af, hvis vi bliver bedre til at udnytte hinandens ressourcer og løfte i flok. Prøv at forestil dig, hvilken udviklingskraft vi ville kunne slippe løs, hvis vi var bedre til at spille hinanden gode? På tværs af erhvervslivet, uddannelsesinstitutionerne og kommunen. Vi har allerede vist med GreenLab Skive og Innovation Skive, hvad vi kan udrette sammen. Vi skal fortsætte ned ad det ambitiøse spor!
Derfor har vi smidt den klassiske erhvervspolitik ud ad vinduet og har i stedet allieret os med nogle af egnens mest spændende folk om at lave en ny plan for vækst i tæt samarbejde mellem Skiveegnens erhvervsliv, lokale uddannelsesinstitutioner og kommunen.
Hvad ønsker vi at opnå med vækststrategien?
Ønskerne til den nye vækststrategi er mange. Men helt konkret ønsker vi
- At skabe gode vilkår for vækst og udvikling på Skivegenen
- At igangsætte en udviklingsrejse for hele egnen
- At danne nye og udvikle eksisterende relationer
- At de involverede parter inspireres til at tage et endnu større medansvar for egnsudviklingen
Vækststrategien skal gøre godt endnu bedre
Der er ingen lette løsninger på disse udfordringer. Men vi har et fortrin på egnen, som vi tror er nøglen til fremtiden. For Skiveegnen er om nogen kendt for at kunne sætte handling bag ordene – og hurtigt! Vi er handlekraftige som få. Den styrke er vi overbevist om, at vi kan få endnu mere ud af som egn, hvis vi bliver bedre til at handle i samlet flok og mod de samme mål.
Prøv at forestil dig, hvilken udviklingskraft vi ville kunne slippe løs, hvis vi var bedre til at spille hinanden gode? Samarbejdede i nye konstellationer på tværs af erhvervslivet, uddannelsesinstitutionerne og kommunen om fremtidens løsninger og talte hinanden op i stedet for det modsatte?
Vi har vist med GreenLab Skive og Innovation Skive, at vi kan. Og hvad vi kan udrette sammen, når vi sætter os for det. Vi skal fortsætte ned ad det ambitiøse spor – sammen!
Med vækststrategien ønsker vi at igangsætte en udviklingsrejse for hele egnen. Hvor vi danner nye og udvikler eksisterende relationer og inspirer hinanden til at blive involveret og tage medansvar for egnens udvikling. Vi skal fortsætte med at gøre det, som vi hidtil har gjort – men fremover i et hyppigere samspil med hinanden, hvor vi spiller hinanden gode og dele ressourcer og viden.
Det er i vores optik afgørende for at sikre, at der fremover skabes lige så mange job og lige så høj økonomisk vækst på Skiveegnen som i resten af landet. Og at vores erhvervsklima vedbliver at være i top. Det er målene for vores fælles indsats.
Sådan blev vækststrategien til
Analyse af egnens styrker og udfordringer
Første fase indebar gennemførelsen af en analyse, som skulle identificere Skiveegnens styrker, udfordringer, potentialer og trusler, herunder om disse var blevet påvirket af den igangværende COVID-19 pandemi. Analysen byggede på eksisterende rapporter og datakilder samt interviews med relevante repræsentanter fra kommunen, erhvervslivet, uddannelsesinstitutioner og erhvervsfremmeaktører.
Analysen resulterede i 13 tematikker, som blev vurderet som særligt kendetegnede for Skiveegnen, og hvor de største potentialer for udvikling kunne findes. Disse 13 tematikker blev efterfølgende reduceret og sammenskrevet til 5 indsatsområder, som er at finde i vækststrategien i dag. Disse fem indsatsområder er:
- Flere vækstvirksomheder og -iværksættere
- Grøn omstilling
- Digitalisering og automatisering
- Arbejdskraft og kompetenceforsyning
- Rammer for vækst
Læs mere om de fem indsatsområder
Egnens modenhed
Analysen indeholdt også en kortfattet analyse af Skiveegnens umiddelbare modenhed i forhold til at samarbejde omkring en vækststrategi. Formålet med denne del af analysen var at identificere kritiske succesfaktorer for, at det vil lykkes at aktivere ressourcerne på egnen og starte en egnsbevægelse.
I analysen blev der arbejdet med seks kritiske succesfaktorer:
- Fælles opfattelse af udfordringer, mål og mulige løsninger
- Parathed til at dele eller investere i fællesskabet
- Fra enhedstænkning til helhedstænkning
- Ambassadører for egnen
- Udvikling af strategi og nye løsninger (dvs. input til strategiformulering).
- Afprøvning af nye løsninger (dvs. input til strategieksekvering).
Analysen viste, at egnens virksomheder generelt er enige om egnens modenhed. De seks succesfaktorer blev tildelt en score fra 1 til 5, hvor 1 indikerer meget lav eller ingen modenhed, mens 5 indikerer meget høj modenhed. Fire af faktorerne (fælles opfattelse af udfordringer, mål og mulige løsninger; parathed til at dele eller investere i fællesskabet; fra enhedstænkning til helhedstænkning samt afprøvning af nye løsninger) opnåede en middelscore på 3, mens faktoren om at være en god ambassadør for egnen kun opnåede en score på 2. Dog var der bred enighed blandt de deltagende virksomheder, at egnen generelt er god til at udvikle strategi og nye løsninger, hvilket resulterede i undersøgelsens højeste score på 4.
Vækstuge 49
I uge 49 blev der gennemført en vækstuge, hvor flere end 40 personer fordelt over fire dage fra egnens erhvervsliv deltog i virtuelle workshops med repræsentanter fra lokale uddannelsesinstitutioner og regionale erhvervsfremmeaktører.
Formålet med de enkelte workshops var i samarbejde at drøfte hvilke ambitioner vi som egn ønskede for de enkelte indsatsområder, samt forslag til konkrete projekter under de enkelte indsatsområder.
Det er blandt andet disse forslag der nu er at finde under de fem indsatsområder.
Hvem stod bag vækststrategien?
Men de primære kræfter bag strategien har været strategiens styregruppe og referencegruppe. Styregruppen bestod af repræsentanter fra Business Skive (BS) og Uddannelsesrådet i Skive (URIS) samt repræsentanter fra den kommunale forvaltning.
I styregruppen sad:
- Lars Fjalland, direktør for Business Skive
- Cirsten Justesen, campuschef hos Dania Skive
- Thomas Lindberg, Direktør for Teknik, Miljø & Udvikling
- Anders Rask, kommunikations-, udviklings- og erhvervschef i Skive Kommune
- Dorthe Hamrum, arbejdsmarkedschef i Skive Kommune
Referencegruppen bestod af følgende medlemmer:
- Desiré Christoffersen, direktør ved Skive College
- Mads Ginnerup, direktør ved Ginnerup A/S
- Benny Kirkegaard, direktør ved Landbo Limfjord
- Leo Østergaard, direktør ved SKOV A/S
- Poul Pedersen, direktør ved Thise Mejeri
- Max Høegh Nielsen, NC Nielsen
- Brian Pedersen, direktør ved Calvex
- Thomas Heilskov, erhvervsdirektør ved Sparkassen Vendsyssel
- Glenn Pedersen, direktør ved Washpower
- Gert Ringgaard, formand ved 3F
- Martin Romvig, direktør ved Energifonden
- Susanne Nors, sekretariatschef ved Business Region MidtVest